Monday, September 22, 2008

Veri ja au


Onu helistab. Vanaema hakkab surema. Sõidan vanaema vaatama. Ta lebab voodis, parem käsi tolkneb lõdvalt õla küljest välja. See ei liigu enam ammu. Nüüd on ka jalad alt vedama hakanud. Nüüd ei liigu enam ka parema käe sõrmed. Vanaema on muutunud väga väikeseks, ta hakkab endasse tõmbuma. Varsti viiakse ta haiglasse. Poleks kohti saanud, aga peaarst on perekonnatuttav. Ikka ei jagunud kohti. Siis ütles peaarst alluvatele, et vanaema on tema ema ja käskis ka vanaemal kõigile öelda, et ta on peaarsti ema.


Aasta tagasi.

Istusin vanaema elutoas ja jõin kohvi. Vanaema rääkis Volodjast. Volodja elas neil vastasmajas, oli torulukksepp. Siis jäi töötuks. Siis viska Volodja naisel üle, ja naine omakorda viskas Volodja välja. “Aga kuhu sel Volodjal minna oli? Mitte kuhugi, ega ta tahtnudki kuhugi minna. Ta oli ju pool elu siin elanud.” Volodja kolis vanaema maja trepikotta. Oma maja trepikojas olla häbenes. “Eks tal ju viinaviga oli,” ütles vanaema, “aga muidu oli hea inimene, ka purjus oli vaikselt, ega ta siin mingit tüli ei teinud.”. Vanaema maja rahvas teadis ju Volodjat küll. Kui tuli talv, siis majarahvas viis Volodjale soojemaid riideid ja keegi hankis suure paksu teki, et Volodja trepikojas ära ei külmetaks. Aegajalt kutsus üks või teine Volodja tuppa ja andis sooja süüa. Majarahvas lapsendas Volodja ära.

Ühel hommikul ärkas vanaema trepikojast kostvate mütsatuste ja oiete peale. Ei teadnud, mis teha, kartis ukse ligigi minna. “Siis ma mõtlesin, et mis mul ikka karta, ma juba vana inimene,” võttis vanaema end lõpuks kokku, keeras ukse lahti astus koridori. Koridoris oli pikali Volodja ja kaks politseinikku tagusid teda loiult jalgadega, püüdsid Volodjat trepist alla lükata. Vanaema ei saanud selle tegevuse mõttekusest aru. “Miks te nii teete? See on ju Volodja,” küsis ta. Politseinikud ei teinud temast välja, aga Volodja nägi vanaema ja hakkas appi karjuma. “Vilmotshka, pomogite, Vilmotshka, skazhite im” jne. “Miks te seda teete, see on ju Volodja” nõudis ehmunud vanaema. Politseinik pöördus vanaema poole, ta oli veidi üllatunud. Aga selgitas siis viisakalt: “Proua, minge teie ilusti tagasi oma korterisse. Pole mingit põhjust muretsemiseks. Tegemist on asotsiaaliga. Aga ärge muretsege. Me ajame asja korda.” Teine politseinik lõi volodjale munadesse. Vanaema haaras politseinikust kinni ja karjus: “Kuidas te saate niimoodi teha, ta on ju elus inimene!” “Proua, see ei ole enam inimene,” selgitas politseinik pisut tülpinult. Nagu lapsele räägiks. Volodja üritas trepist ülespoole vingerdada, tagasi turvalisse trepikotta, vanaema jalgade poole, politseinikest eemale, tagasi, teki alla. Jope Volodja seljas kägardus vastu trepiastmeid, jäi käsipuu serva taha kinni ja paljastus suur tükk paljast Volodja ihu. Valkja nahaga kaitsetu kõht tuli nähtavale. See oli nagu helendav päikeselaik keset halle riideid ja porist trepikoda. Politseiniku pilk peatus sellel. Siis surus politseinik oma jala selle laigu sisse, ta tegi seda süütult nagu laps, see lihtsalt tekitas temas uudishimu, ta tahtis võibolla näha, mis juhtub, kui sinna piisvalt tugevalt vajutada. Volodja hakkas väänlema. Siis tõstis vanaema käe politseiniku õlalt, ta liigutas selle tahapoole, võttis kaarega hoogu ja lõi täiest jõust politseinikule näkku. “Proua!” hüüatas politseinik. Vanaema lõi teda teist korda näkku.

Midagi vanaema karjus ka, naabrid tulid ustele vaatama, täpselt vanema ei mäleta, igatahes politseinikud jätsid Volodja trepikotta vedelema ning lahkusid. Vanaemast oli saanud trepikoja kangelane. Ka mina olin tema üle väga uhke. Jõime kohvi.

“Kui ma teist korda talle vastu vahtimist andsin, siis käis randmest jõnks läbi.” Vanaema tõstis oma parema käe. Käelaba oli lõdvalt randme küljes rippu, nagu surnud loomake. “Näe, enam ei liigu,” ja raputas kätt. Käelaba jõnksus tahtetult siia-sinna.


Ja enam ei hakanudki liikuma. Hoopis halvatus hakkas piki kätt edasi kasvama. Tekkisid trombid. Murdunud randmest väljavoolavad hüübinud vere tsüstid kandusid koos elava verega mööda organismi laiali ja ummistasid veresooni. Üksteise järel, sõrm sõrme, lihas lihase haaval hakkas vanaema keha üles ütlema.

Ka Volodja jäi sellest ajaks teadmata kadunuks. “Küllap tulid öösel tagasi ja viisid Volodja ikkagi ära. Oleks pidanud trepikoja ööseks lukku kerama,” kahetseb vanaema.

6 Comments:

Blogger oakleyses said...

herve leger, soccer jerseys, hollister, new balance, p90x workout, soccer shoes, reebok shoes, ferragamo shoes, valentino shoes, chi flat iron, beats by dre, converse, asics running shoes, jimmy choo shoes, ray ban, instyler, north face outlet, north face outlet, mac cosmetics, ralph lauren, ghd, abercrombie and fitch, nike trainers, longchamp, iphone 6 cases, timberland boots, louboutin, gucci, nike air max, bottega veneta, oakley, birkin bag, wedding dresses, converse outlet, celine handbags, lululemon, mont blanc, babyliss, insanity workout, mcm handbags, nike roshe, nfl jerseys, nike huarache, hollister, nike air max, vans, hollister, giuseppe zanotti, baseball bats, vans shoes

10:37 PM  
Blogger Unknown said...

michael kors handbags
rolex watches outlet
ralph lauren polo
instyler curling iron
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
ray-ban sunglasses
ed hardy clothing
michael kors handbags
louis vuitton handbags
nfl jerseys wholesale
coach outlet
coach outlet
fake watches
kate spade handbags
louis vuitton outlet
michael kors outlet
coach outlet store online
louis vuitton outlet
lebron james shoes
polo ralph lauren outlet
air jordan 13
true religion jeans
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
jordan 8s
oakley sunglasses
toms shoes
ghd flat iron
ray ban sunglasses
jordan shoes
louis vuitton handbags
nike basketball shoes
louis vuitton outlet
nike huarache shoes
coach outlet
ray ban sunglasses outlet
jordan 3
fitflop sandals
20167.9wengdongdong

2:56 AM  
Blogger qqqqqq said...

0822jejebasket nike blanche fille Les compagnies air jordan basse pour homme de supplément nous ont BESOIN de rester gros et hors de forme chaussures adidas ultra boost pe15 ainsi nous continuons à acheter leurs produits mois après mois bien air jordan 38 que nous regardions nos comptes bancaires diminuent et nos air jordan 11 anniversary corps stagnent. Ils ont voulu dire que les exercices d'échauffement asics chaussure homme pas cher ont connu leur retour sur investissement. Après un air jordan 11 low georgetown price certain temps, les semelles transparentes ont fini par devenir jaunes, air jordan nike basketball après quoi elles ont changé de couleur pour devenir une teinte achat chaussures running asics ambrée.

8:41 PM  
Blogger Unknown said...

fila
nike cortez
ralph lauren uk
nike air max 90
nike flyknit
adidas tubular shadow
michael kors outlet
golden goose sneakers
kd shoes
longchamp handbags

1:04 AM  
Blogger Unknown said...

I can only express a word of thanks. Because with the content on this blog I can add knowledge I, thank has been sharing this information. Do not forget to visit our website to share information and knowledge about health. |
khasiat g-sea walatra |
cara menyembuhkan penyakit skolisis |
OBAT KLIYENGAN ALAMI |
daftar produk herbal terbaru |
manfaat herbal g-sea |

10:33 PM  
Blogger yanmaneee said...

coach outlet online
fila shoes
fila disruptor
coach outlet handbags
jimmy choo
michael kors
nike shoes
nike air max 2017
nike air max 2018
nhl jerseys

3:13 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home