Sunday, April 29, 2007

Tallinn põleb

Kaks väikest vene plikat, üks ema käevangus.
"A ja v etom dome zhit budu" näitab üks plika teisele draamateatrit.
"Tõ shto, bogataja?" imestab teine.
"Da net, nu moja papa skazala, shto kogda mõ pobedim, mõ vsje budem zhit v dvortsah".
"Tishe, tishe, gluposti govorish" katkestab teda ema ja vaatab hirmunult ringi.

Politsei tuleb veekahuri toel uuele pealetungile. Siin ja seal hakkab visisema pisargaas. Noored venelased kangutavad kõnniteepiirete küljest endale metallvaiasid. Pisarad voolavad mööda nägusid, aga nad on õnnelikud. Poisid ja tüdrukud kallistavad teineteist ja siis löövad aknaid sisse ja siis jälle kallistavad. "Eto kak v Parizhe", räägivad nad.

Woodstoki ees joob shokis tüdruk konjakit. Ütleb, et ta istus seal sees kui süütepudelid akendesse visati. Siis ilmub nurga tagant märulipolitsei ja jookseb meid pikali.


JAOSKOND:
Valvurid:
nemad särasid. Tavalise paari päti asemel allus nende käskudele mitusada inimest. See oli nii peadpööritav tõus sotsiaalsel redelil, et paljud kaotasid reaalsustaju - nad röökisid, naersid, mõnitasid, viskasid kildu, lubasid vigaseks teha, jagasid nuiahoope.

Operatiivüksuslased:
nende puhul lõi välja sisu ja vormi ühtsuse seaduspära. Need kes polnud täies varustuses - näiteks ilma kiivrita - käitusid valdavalt inimlikult, kuid siis, kui kaitsed peal ja eriti kui näomask ees, muutus hoiak kohe oluliselt agressiivsemaks - siis võis oodata ribilööki möödumisel vms.
Võtsid ebaloomulikke poose - otsekui oleks nad filmikaamerate ees. Esimest korda tõsise jamaga kokkupuutudes ei teadnud nad, mida teha või kuidas olla - nii nad siis jäljendasidki politseiseriaale.

Kõrgemad politseinikud:
Närvilised, üleväsinud, hääl karjumisest falsetiks muutunud. Tegelesid printeri parandamise või kadunud käeraudade otsimisega.


Kinnipeetud veeti garaazhi, eestlased käsutati seina äärde, venelased sunniti ruumi keskele põlvili - kõigepealt löödi kaikaga põlveõnnaldesse ja siis öeldi "Põlvili!". Võtsin välja telefoni, et koju helistada, seepeale teats politseinik, et neil, kes kuhugi helistada üritavad, lüüakse nina sisse. Panin telefoni taskusse tagasi. Urbel pööras ringi ja ütles, et ta pole midagi teinud ja ta ei lase endaga niimoodi käituda. Urbeli juurde hüppas politseinik, lõi tema pead kiirelt kaks korda vastu betoonseina ja astus kõrvale. Urbeli näost hakkas verd voolama. Juurde astus teine politseinik, tõmbas Urbeli püsti, esimene võttis välja gaasiballooni ja lasi sellest paar tsurakat Urbelile näkku.

Viidi kambrisse. Seal istus juba Gert ja teisel pool kaks venelast. Üks nägi välja nagu tüüüpiline kõrilõikaja, teine oli keskealine mees, kes nagu korralikest kingadest järeldada võis, kuulus ühiskonnas hästi hakkama saavate inimeste hulka. Ta oligi ärimees, saabunud just ärisereisilt ja politsei oli ta rajalt maha võtnud, kui ta üritas minna oma südalinna pargitud auto juurde. Uuris, et mis Tallinnas lahti on. Purssisin kehvas vene keeles talle mingi ülevaate sisepoliitilistest arengutest. "Bozhe moi" oigas venelane kurvalt. Teine venelane selgitas, et kauplusi rüüstati pronkssõduri pärast. "Aga mis seos on kauplustel ja pronkssõduril?" ei saanud ärimees aru. Ta kõigutas ennast vaikselt ja halas "Ot tshevo eto vsjo natshalos? Estonija zhe tsivilizirovannaja strana, Evropa. Kak eto vozmozhno?" Oli mõnda aega mõtlikult vait ja esitas siis ise oma küsimusele vastuseks põhjalikul traktaadi, alustades sellest, kuidas Moskva provotseeris konflikti, millega eesti poliitikud läksid kaasa, kuigi nad teadsid, et see on ohtlik, aga nad läksid kaasa, sest see aitas neil saada paremaid valimistulemusi. "Da tshjort, podazhdali bõ godu par, eti võteranõ za eto vremja vzdohnuli iz starosti". Ja ka siis kui enam teisaldamisest taganeda ei saanud, oleks ikkagi saanud hullema ära hoida - oleks pidanud tegema teavitustööd, eriti just vene meediakanalites oleks pidanud tegema teavitustööd, trükkima artikleid ja pilte, eriti just pilte, selliseid ilusaid fotomontaazhe, kus kuju seisab uhkelt oma uuel asukohal, nii oleks saanud rääkida mitte kuju ÄRA VIIMISAST vaid KOHALE TOOMISEST. Pärast seda jäi ärimees kuni kinnipidamise lõpuni äärmiselt väärikaks ja rahulikuks. Ta oli probleemi enda jaoks ära lahendanud.

Kongi toodi järjest eestlasi juurde, mingi kutsekooli poisid, algajad rahvuslased. Viimastena kaks vene platnoid. Kokku 13 inimest, 9 eestlast, 4 venelast. Koikukohti oli neli. Platnoidel polnud vaja ise midagi ette võtta, nende füüsiline üleolek oli niivõrd tajutav, et tasapisi, otsekui juhuslikult toimusid ruumis väikesed ümberpaiknemised - üks kutsekooli poiss tõusis koikult, et minna nägu loputama ja istus tagasitulles otsekui vahelduseks põrandale, teine hüppas püsti, et jalgu sirutada jne. Umbes tunni aja pärast jagasid kolme koikut neljast platnoid ja vene ärimees, kutsekooli poisid istusid põrandal. Mingil kummalisel põhjusel ei võtud minult, erinevalt kõigist teistest ära kella. Niisiis, ma olin ainus, kes teadis õiget aega. Tänu sellisele erakordsele võimele võisin ennast välja sirutada neljandal koikul. Ruumi vaimseks keskpunktiks sai kongi uks. Kõik (v. a. muidugi platnoid) jõllitasid lakkamatult ukse poole. Mõnda aega pakkus uksele konkurentsi ka mattklaasiga aken vastasseinas, kuid siis selgus, et tegemist ei ole päris aknaga, vaid ristkülikukujulise lambiga ning "aken" minetas oma tähtsuse.

Kutsekooli poiss toodi tagasi. Ta säras, lausa naeris. Ta sai vabaks, tal oli käes paberirull. Ta oli kohtu otsusel vabastatud. Teised poisid kogunesid tema ümber, paber lasti ringi käima, süüdistusest vabastamise lõik loeti kõva häälega ette. Isegi platnoid uurisid huviga vabadusekirja. Kümne minuti pärast, ütles poiss, lastakse ta välja. Aga poiss polnud kade, ei hoidnud edu saladust endale - ütles, et oli lihtsalt kõik ausalt ära rääkinud ja et küllap see ongi kõige parem, peab aus olema. Ja üldse oli temast väga rumal sellisesse kohta minna, oma viga pole vaja igale poole uudishimutsema ronida. Selles suhtes, tunnistas ta ise ka, oli kinnivõtmine ja väike malakas talle õpetuseks. Ta oli ise süüdi. Poiss läks naeratades koiku juurde, platnoi ja ärimees tegid talle ruumi. Poiss istus, õnnis naeratus näol, vabadusepaber näpus ja ootas et kümme minutit täis saaks.

Platnoid sõid saia. Mälusid aeglaselt ja mõtlikult. Nad olid enda kätte koondanud 15 pätsi saia. Mitte et nad neid endale kuidagi vägivaldselt võtnud oleksid, lihtsalt kongi eestlased olid alustanud näljastreiki. Õigemini oli see mingi eestlaslikult introvertne variant näljastreigist - häälekaid nõudmisi ei esitatud, valvureid streigi alustamisest ei teavitatud, lihtsalt nälgiti. Niimoodi vaikselt, soovimata tõmmata endale liigset tähelepanu või teisi häirida. Platnoid sellise jaburdusega muidugi kaasa ei läinud, nad olid elu näinud mehed ja teatsid et kinni istuda võib kasvõi kogu elu ja sel juhul on kindlasti hea omada korralikku saiavaru.
Ülemise nari platnoi kummardus allapoole ja esitas kamraadile oma mõttekäigu.
"A znaesh kto mõ? Mõ kosmonavtõ"
"Potshemu kosmonavtõ?"
"Potomu shto vozduha zdes vobshe netu. Znatshet - mõ v kosmose."
Nad naersid rõõmsalt.
Alumise nari platnoi mõtles veidi ja näitas siis kongi ukse ümmarguse akna poole "I tam illjuminator"
"Ot tuda mozhno zemlju uvidet" täiendas ülemise nari oma.
Alumise oma mõtles veel veidi ja muigas kavalalt. Nõksas peaga eestlaste poole ja küsis: "A oni kto? Oni robotõ. Oni nitshjo ne jedjat, znatshet - robotõ"
Platnoid naersid rõõmsalt ja vaatasid natuke aega kambrit uue nurga alt.

Minu positsioon ajateadjana osutus küllaltki kohustusterohkeks.
Kutsekooli poisid tegelesid lakkamatult erinevate teooriate väljatöötamisega, mille eesmärk oli võimalikult täpselt ennustada vabaks laskmise aega. Mõned seisid kõrv vastu ust ja edastasid siis teistele mitmesugust infot, näiteks mitu korda on naaberkongi ust avatud. Aegajalt viidi mõni kongist välja näpujälgi andma vms. Kui ta tagasi tuli, pinniti üksikasju - et kas uurija tundus olevat kuri, et kas nägid, palju teisi konge on jne. Saadud andmete põhjal konstrueeriti kõigepealt hüpotees, et meid lastakse välja hommikul kell 8. Kell 8 püstitati hüpotees kella 12est. See lootus murenes kell 11 30 kui ukse taga kuulatanud poiss teatas, et kuuleb supitaldrikute kolinat. Öeldi välja kurjakuulutav ja tõeseks osutunud ennustus, et kui toitu jagatakse, siis järelikult läheb veel aega. Seejärel räägiti kella neljast, siis viiest jne. Kõik need hüpoteesid nõudsid tuge kellaajalt. Niisiis küsiti mult pidevalt kella, see hakkas tasapisi ajudele käima. Et kamoon, kui minut tagasi oli kell 12 37, siis järelikult nüüd on see 12 38. Ainult platnoid ei käinud pinda, nemad arveldasid nagunii aastates ja amnestiates. Ja vabakslastud kutsekooli poiss oli ka vait, sest ta ootas juba kuuendat tundi oma kümne minuti täissaamist.

"Smotri" ütles ülemise nari platnoi "u menja otshki". Ta oli saiaviilul pehme sisu välja uuristanud ja hoidis koorikurõngaid silmade ees. Alumise nari platnoi purskas naerma, sikutas kilekotist kaks saiaviilu ja tegi endale ka prillid.

Põrandale oli joonistatud mingi tabel, mida raamisid idamaised ornamendid. Küsisin platnoilt, et mis see on. "See on mäng," selgitas ta. Küsisin, et millega seda mängitakse. "Saiast nuppudega." Raha peale? "Ei, saiaviilude peale."

Kongiuks keerati lahti ja valvur kuulutas, et prokurör võtab vastu viimase rühma kahtlusaluseid ning luges aeglaselt ette nimesid. Nagu missivõistlustel. Üksteise järel astusid kõik kongis olnud ette. Koridoris surusid valvurid meid vastu seina ja lugesid nimekirja veelkord üle. "Ei klapi!" Uus nimekontroll. Jah, tõesti, üks oli üle, see oli see õigeks mõistetud poiss. Poiss pomises, et ta on juba ammu kohtuniku poolt vabaks lastud. Valvuri nägu tõmbus punaseks, tundus, et ta oli ise sellest füsioloogilisest efektist teadlik, ta teadis et see on hirmuäratav, valvur lükkas oma punetava näo meile ükshaaval nina alla, pöördus siis aeglaselt poisi poole, naeratas ja röögatas siis "Vait, värdjas! Sinu nime polnud nimekirjas! Sina tuled siis kui mina sind kutsun!". Valvur tõmbas kuminuia välja. Poiss taganes kongi, aga jätkas protesteerimist: "Aga mu nime ei saagi nimekirjas olla, sest ma-ma aolen ju juba õigeks mõistetud.." Valvur tegi järsu liigutuse, poiss hüppas kiunatades koikule, ja pani vabastamistõendi käest ära. Valvur keeras ukse lukku ja meid ülejäänuid viidi üles.
Seal oli palju parem, operatiivüksuslastel olid raadiosaatjad sees ja nii kuulis uudiseid linna peal toimuvast, see oli oluliselt meelelahutuslikum kui koridorist kostvate sammude loendamine. Parasjagu käis suurem madin Balti jaama kandis. Kõrval seisev tüüp sosistas mulle: "Linnaosad on päevade peale ära jaotatud, iga päev on erinev linnaosa. Täna on Balti jaam."
Ruumi astus vahetuseülem, ta karjus telefoni, teiselt poolt oli kuulda hüsteerilist naisehäält. "Ma ei tea kus nedd kuradi käerauad on! Ma panin nad ülemisse sahtlisse! Aga mida ma siis tegema peaks! Ma ei hakka neid praegu otsima! Ei hakka! Mis ma jätan siin kõik sinnapaika ja hakkan kuradi käeraudu otsima või?! Kurat! Ma ei tea! Ma pole 24 tundi midagi söönud ega joonud! Kurat! Ma ütlesin, et ma pole midagi joonud!" Ta lõi telefoni kinni ja karjus "Kurat! Nagu poisikesega käitub! Mis õigusega ta mind niimoodi käsutab!" Vahetuseülem vaatas õiglust otsides ringi. Tema kõrval seisis maskistatud operatiivüksuslane. "Kurat. See sitt siin on minu jaoks ju ka esimene kord!" Operatiivüksuslane tõstis käe ja pani selle vahetuseaülema õlale. Samal hetkel pistis kõrvalkabinetist pea välja naiskohtunik, vaatas neid kahte ning nähvas: "Pange oma suu kinni!". Vahetuseülem tormas ruumist välja. Kui mind arestimajast välja viidi, oli ta juba täies aktsioonis uute kinnipeetutega.

27 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Omapärane. Sa rääkisid ka kõik ausalt ära, et välja lasti?

4:56 AM  
Blogger neeme raud said...

jah. Mul oli nimelt ülikõva alibi - ma elan seal kus mind kinni võeti.

5:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

oh sind, neemeraud, sa meil ju päris väike savisaar kohe!
täpselt sama lähtepunkt...

ei, väga võluv muidugi!

1:41 PM  
Blogger Arkadi Zuk said...

:)

nauditav

2:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

sulatõsi

blogi nimi on itaever,
kirjutaja nimi neemeraud.

siis lihtsalt peab kõik õige olema

4:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

See on ju arusaadav, et tänaval ei hakata aega raiskama välja selgitamaks, kes mispärast rahutuste ajal väljas tolkneb. Kindlasse kohta ja siis on juba aega. Arusaadav on ka see, et meie korrakaitsjad olid pandud nende jaoks ootamatusse olukorda ning eks neilgi adrenaliin möllas - nii nagu marodööridel ja muidumeestel, kellel oli vaja nina pikal suurest uudishimust juures passida. Ega vanarahvas asjata öelnud, et loll saab kirikuski peksa.

8:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ma soovitaks peaga mõelda enne, kui selliseid kirjutisi toota ja publitseerida.

9:19 PM  
Blogger m said...

hea lugu
:D

10:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

See oli päris muhe lugemine tegelikult. See näitab kõiki inimestena, ka venelasi. Ja politseinikke.

10:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

alusta õige sellest, kuidas sa sündmuste keerisesse sattusid. miks sind kinni võeti? ära tule ytlema, et "ma ei tea".

11:15 PM  
Anonymous Anonymous said...

"Vait, värdjas! Sinu nime polnud nimekirjas! Sina tuled siis kui mina sind kutsun!".

mine pekki, mees, sa ju valetad. keegi ei käitu nii. ja miks sina mingi Urbeli asemel sõna võtad? kus ta ise on oma verdvoolava näoga?
tead, sa, "autor", et ilukirjandus sellistel teemadel praegusel ajal on moraalne kuritegu?

11:18 PM  
Anonymous Anonymous said...

Teades siinse blogi autorile omast tugevat kalduvust pingestatuse ja dramaatika nimel laskuda pidevalt ilukirjanduslikesse liialdustesse ja presenteerida teiselt kuuldud jutte kui enda läbielatut, siis usun vaevalt poolt käesolevast jutukesest. Ei soovita teistelgi lugejatel liialt süübida vaidlustesse teemal, et kui palju loetust võib tõsi olla ja kui palju mitte.

11:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

džiisus faking kraist
anonüümsed rahvuslased, minge perse oma jutuga
politseivägivalda on sama mõttetu õigustada kui vandaale

12:58 AM  
Anonymous Anonymous said...

või pigem anonüümne rahvuslane?

12:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ma lisaks siia kommentaari EPList. Ehk oled mees ja kommenteerid seda, mitte ei kustuta!
Tsitaat:
olgu kuidas seal kinnipidamises oli, aga silmakirjalikkus ei ole just uhkuse asi. kui enne lasi Margus oma tüdruku blogis rahulikult eksponeerida fotosid, mis nad tänavatel poest saadud prillide ja taldrikutega naeratades tegid, siis pärast paari päeva korjati need ruttu maha, sest "kes teab mis juhtuda võib". Ma ei poolda isiklikult vägivalda mingis vormis, kuid tegemist on hetkel siiski kriisisituatsiooniga, ronida ise sinna keskele, "vaimustunult" käppida ja pildistada poest röövituid esemeid tänaval ning siis pärast kinninabimist halada "appi mis minuga tehti" on lihtalt väga eluvõõras ja naiivne.

1:21 AM  
Blogger neeme raud said...

Jah, ja siis ma rääkisin kõik ausalt ära ja küllap see ongi kõige parem, peab aus olema. Ja üldse oli minust väga rumal sellisesse kohta minna, oma viga pole vaja igale poole uudishimutsema ronida. Selles suhtes, tunnistan ka ise, oli kinnivõtmine ja väike malakas mulle õpetuseks.

1:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Saage ometi aru
Ita Everi nimi on tegelikult Neeme Raud. Ita Ever ja Neeme Raud jalutasid Tallinnas ja vaatasid pealt kuidas linna röövitakse. Ja politsei võttis Neeme Raua ja Ita Everi kinni ja peksis Neeme Rauda ja Ita Everit. Lõpuks Neeme Raud rääkis Ita Everile kõik ausalt ära.

1:58 AM  
Blogger Y galerii said...

See Ansipi suure hoole ja armastusega korraldatud "kriis" hakkab juba närvidele käima, sest jube palju naiivseid inimesi võtab seda tõsiselt. Ainult väikodanliku meelsusega eestlasele on kaupluse klaaside lõhkumine maailma lõpp. Järsku keegi saab midagi tasuta krabada ja väike eestlane mitte.
Üks mu tuttav tallinlane vaatas ka rüüstamisi pealt ja ütles, et mingid tüübid lõid klaasi sisse ja hulk sulaselgeud eestlasi tormas kohe sisse asju krabama.

2:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

palun, palun mine ja tee nende peksmiste ja sõimamiste kohta avaldus. et jõks ei saaks kiunuda, et ühtegi konkreetset kannatanu nime pole talle antud. ja et anonüümsed rahvuslased ei saaks siin väita, et kõik oli õige. ja ära karda politsei ähvardusi selle koha pealt, mis kõik sinuga juhtuda võib, kui avalduse teed - midagi ei juhtu. tean, sest olen ise keeldunud politsei ebaseaduslike korralduste täitmisest, kuulnud ähvardusi ja sõimu, kuid nii need asjad jäidki. palun pane õiglus maksma. palun, palun.

3:54 AM  
Blogger Kait K. said...

hästi kirjutatud! saiarõngad olid päris naljakas

6:48 AM  
Blogger oakleyses said...

gucci outlet, nike air max, tory burch outlet, oakley sunglasses, prada handbags, ugg boots, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, kate spade outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, tiffany jewelry, replica watches, michael kors outlet, longchamp outlet, louboutin, burberry, burberry outlet online, michael kors, christian louboutin outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, replica watches, oakley sunglasses, tiffany and co, nike free, michael kors outlet, ugg boots, louboutin shoes, ugg boots, uggs on sale, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, longchamp, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin outlet, nike air max, ugg boots, michael kors outlet

8:52 PM  
Blogger oakleyses said...

hermes, sac longchamp, new balance pas cher, kate spade handbags, north face, ray ban uk, nike blazer, burberry, nike roshe run, nike free, nike free run uk, oakley pas cher, true religion jeans, coach outlet, sac guess, air jordan pas cher, nike air max, true religion jeans, ralph lauren uk, air max, hollister pas cher, vans pas cher, ray ban pas cher, timberland, abercrombie and fitch, michael kors, tn pas cher, nike air max, converse pas cher, louboutin pas cher, michael kors, lacoste pas cher, mulberry, michael kors, air force, coach outlet, hollister, nike roshe, coach factory outlet, true religion jeans, nike air max, coach purses, lululemon, hogan, michael kors, north face, vanessa bruno, ralph lauren pas cher, true religion outlet, longchamp pas cher

8:52 PM  
Blogger oakleyses said...

herve leger, soccer jerseys, hollister, new balance, p90x workout, soccer shoes, reebok shoes, ferragamo shoes, valentino shoes, chi flat iron, beats by dre, converse, asics running shoes, jimmy choo shoes, ray ban, instyler, north face outlet, north face outlet, mac cosmetics, ralph lauren, ghd, abercrombie and fitch, nike trainers, longchamp, iphone 6 cases, timberland boots, louboutin, gucci, nike air max, bottega veneta, oakley, birkin bag, wedding dresses, converse outlet, celine handbags, lululemon, mont blanc, babyliss, insanity workout, mcm handbags, nike roshe, nfl jerseys, nike huarache, hollister, nike air max, vans, hollister, giuseppe zanotti, baseball bats, vans shoes

8:53 PM  
Blogger oakleyses said...

louis vuitton, toms shoes, moncler outlet, canada goose outlet, ugg,uggs,uggs canada, hollister, coach outlet, canada goose, moncler, doudoune canada goose, juicy couture outlet, michael kors handbags, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, swarovski, louis vuitton, louis vuitton, doke gabbana outlet, wedding dresses, pandora jewelry, ugg boots uk, moncler, juicy couture outlet, swarovski crystal, moncler, lancel, moncler, supra shoes, michael kors outlet, replica watches, louis vuitton, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose uk, thomas sabo, pandora charms, michael kors outlet online, ugg pas cher, marc jacobs, canada goose, moncler, montre pas cher, barbour, canada goose outlet, links of london, barbour jackets, karen millen, canada goose, moncler, bottes ugg

8:54 PM  
Blogger qqqqqq said...

0822jejechaussure nike free flyknit pas cher Les muscles de basket homme nike 2017 air max certaines personnes ont été serrés en raison du fonctionnement fréquent, en particulier le mollet. air jordan 1 retro high og pas cher Plus de 6 000 000 de personnes visitent la tour sans âge et basket femme sport nike air max 2017 blanche glorieuse chaque année - le symbole de la France. air jordan 11 low femme Quand quarante-quatre hommes en bonne santé, âgés de 21 à 50 ans, air jordan 11 retro price philippines couraient sur le tapis roulant qui tournait rapidement sans faire les adidas zx flux femme prix exercices physiques d'échauffement, plus des deux tiers des personnes présentaient les anomalies basket enfant nike air max 2017 de l'ECG.

8:36 PM  
Blogger Unknown said...

fila
nike cortez
ralph lauren uk
nike air max 90
nike flyknit
adidas tubular shadow
michael kors outlet
golden goose sneakers
kd shoes
longchamp handbags

1:04 AM  
Blogger yanmaneee said...

goyard handbags
nike 95
fila online shop
adidas yeezy
vapormax
balenciaga sneakers
off-white
yeezy boost 350 v2
michael kors handbags sale
curry 6 shoes

3:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home