Sunday, August 23, 2009

Hea uus ilm

Kell heliseb. On väga vara, väljas on veel hämar. Kogu ülejäänud kommuun magab. Kontrollin taskulampi. Hiilin oma cabanast välja, sulgen vaikselt ukse. See on ülemäärane ettevaatus, sest teised ei ärka enne kella 9t ja pealegi asub lähim cabana ligi saja meetri kaugusel. Pööran oma majakese nurga tagant teerajale, mis viib sügavamale metsa sisse. Rada on tuttav, eelmisel päeval käisin igaks juhuks läbi ja püüdsin kõik käänakud ja hargnemiskohad hoolega meelde jätta. See läheb ladusalt. Kõnnin paarsada meetrit metsa suunas, siis paremale, alla kuivanud jõesängi, natuke mööda seda. Möödun suurte punaste õitega põõsast. Üks kommuunitshikk ütles, et kui neid õisi süüa, siis jääd kolmeks päevaks magama. Nii. Umbes siit peaks olema, ronin nõlvast üles, veel mõnisada meetrit. Siis tekib väike segadus, aga peagi leian sildi “Kommuuni territooriumile sisenemine võõrastele keelatud”, lähen sellest edasi ja jõuangi okastraataiani. Aia taga on kraav, otsin üles selle koha, kust üle kraavi viib murdunud puu. Astun ettevaatlikult üle okastraadi ja okstest kinni hoides ületan purde. Seejärel veel üks okastraataed. Nii. Valmis. Väljas. Tee ei olnud ülemäära pikk ega keeruline, aga ometi hingeldan. Küllap see on kõrgmäestikuõhust. Nii. Varsti peaks tulema külake, kuulen juba kukkede kiremist. Laskun mööda lauget nõlva alla ja satun aiamaadele. Otse edasi ja siis paremale. Lai kliburada, mis peagi läheb üle asfaldiks. Nii. Paar hommikuselt uimast koera tuiab vastu. Külakeskusest läbi, mööda teed alla ja siis vasakule. Maantee. Mõtlen, kas jääda bussipeatusse ootama, või hakata astuma. Linnani peaks mitte rohkem kui kuus kilomeetrit. Hakkan astuma, et teepeal mõnd mööduvat autot püüda. Varsti üks peatubki. Ronin lahtisse kasti ja sõit algab. Auto siksakitab nobedalt mägedevahelisel teel, kurvitamine ajab kergelt iiveldama, aga vaade on see-eest dramaatiline – silme ees rulluvad lahti aina uued kuristikud. Hakkavad tulema majad, algul üksikud, siis juba moodustavad need mõlemal pool teed tiheda müüri. Oleme linnas. Auto pöörab keskväljakule ja peatub. Ronin kastist välja, ütlen “Gracias”.
Olen kohal. Vaatan ringi, turulette sätitakse üles, kaupu pakitakse lahti. Äkki tulin liiga vara? Hakkan väljakule tiiru peale tegema. Piraat-DVDd, Mehhiko estraad, piraat-DVDd (Terminator IV: Ressurection), Che Guevara T-särgid, piraat-DVDd (Terminator IV: Ressurection), rahvamustrilised linikud ja vaibad, piraat-DVDd (Terminator IV: Ressurection), keraamilised potid-tassid...nii, see siin tundub olevat lubav koht. Astun poekesse sisse ja vaatan ringi: piimapakid, mahlapakid, aedviljad.... külmik. Tõmban ukse lahti ja otsin silmadega. Külmutatud pizza?..mmm...pigem vist mitte...Ahhaaa! Siin on! Haaran kapist paki viinereid. Külmad valkjasroosad vorstikesed kilepakendis. Olemas.
Poolel tagasiteel hakkab sadama. Paksu, rasket troopilist vihma. Sellised sajud ei kesta kunagi kuigi kaua, aga mul ei ole aega oodata. Ronin bussist välja ja hakkan ülesmäge astuma. Üksikud külaelanikud, keda asjatoimetused ei luba vihma eest varjuda, on end üleni mähkinud kilekeepalakatesse nii et nad näevad välja nagu sõbralike nägudega kondoomid. Ütlen neile “Ola.”.
Metsatee on muutunud libedaks ja vihm on nii tihe, et kahel korral eksin ära. Lõpuks jõuan traataiani, ronin üle, siis tuierdan üle purde ja viimast aeda ületades takerdun okastraati, vehin kätega, surun keharaskust ettepoole - peaasi et mitte kraavi kukkuda - ja lartsatan püksisääre kärinal kommuuni territooriumile. Ajan ennast keset porist teerada käpuli ja vaatan enda ette. No misasjad need nüüd veel on?! Suured, põidlasuurused vaglad. Kogu teerada, niikaugele kui silm vihma käes ulatab, on neid täis. Jälgid poolläbipaistvad ussid ronivad kobaratena maa seest välja, silmitud vorstjad kehad tõmbuvad aeglases rütmis kokku ja lahku, pressivad end uppumisest pääsu otsides pinnale. Huvitav, kas neist saavad kunagi liblikad? Ajan ennast püsti, koban taskut, viineripakk on alles, vaatan maas vonklevaid vaklu. Pean tunnistama, et nad meenutavad viinereid.
Jõuan oma majakeseni. Ukse taga lõdiseb kommuuni kass. Kõhn ja läbiligunenud. Avan ukse ja lasen ta sisse. Istun toolile ning närin viineripaki nurga lahti. Ma ei jää ootama, kuni mu vorstikestest liblikad kooruvad ja topin neid peoga suhu. Närin ja neelan. Jälgin silmanurgast kassi, kes omakorda jõllitab üksisilmi minu mäluvat suud. “No vaene loom,”mõtlen: “no pisikene, no pisikiskjakene, no kuhu sa küll oled roninud? Taimetoiltaste kommuuni! See p ole vist päris sinu maitse, või mis?” Viskan talle oma viimase viineri. Kass nuusutab seda, tonksab käpaga, katsub hambaga. järab natuke, jätab siis pool viinerit põrandale vedelema ja lipsab toast välja. Ajupestud loom. Raudselt läheb kituma. Kaalun hetkeks, kas tõsta poolik viiner üles ja ise ära süüa. Nopin lihatombu põrandalt, käkerdan selle tühja pakendisse ja viskan prügihunnikusse.
Ja jään prügihunnikut silmitsema. Selle prügihunnikuga seoses ...ütleme nii, et meil on siin väike probleem. Ütleme nii, et prügisorteerimine pole mul päris hästi välja tulnud. Või ütleme siis otse välja - minu suures prügikotis on kõik läbisegi. Aga see lihtsalt läks nii. Ausalt. Algul kogemata, täiesti pahatahtmatult, instinktiivselt, vanast harjumusest. Ja siis ma enam ei tahtnud hakata selles solgis käsipidi sobrama, et sealt plastik ja klaas väljasorteerida. Ja siis ma mõtlesin, et vahet enam nagunii pole ja lasin samamoodi edasi. Ja siis ma ei osanud sellega enam midagi peale hakata – niimoodi seda välja viia ei saanud. Teised tõid iga päev ilusti eraldi kolmes kotikeses orgaanilised jäätmed, plastiku ja klaasi suurtesse jäätmekogumiskonteineritesse. Aga mina mitte. Siiani pole keegi vist midagi märganud. Aga lõptult seda peitust mängida ei saa. Varem või hiljem astub keegi koputamata sisse ja näeb koledat, üleajavat prügikuhja minu toanurgas, kõige peal tühjakssöödud viineripakk. Või siis hakkab see jama haisema. Vahelejäämine on ainult aja küsimus. Ja mida ma siis ütleks? Mul endal ei tuleks sellise asja jaoks küll ühtegi õigustust pähe: “Dziises kraist, mingi tüüp kogub prügi oma toanurka! Mis tal viga on? Mingi väärakas või?” Ei, ma ei saa enam antud probleemiga tegelemist edasi lükata. Risk on liiga suur. See asi tuleb lahendada ja mida varem seda parem.

Kell heliseb. On väga vara, väljas on veel hämar. Kogu ülejäänud kommuun magab. Kontrollin taskulampi. Hiilin oma cabanast välja, sulgen vaikselt ukse. Valin teeraja, mis viib sügavamale metsa sisse. Lähen sadakond meetrit, peatun paksu võsapuhma juures, selle taga on varem valmiskaevatud auk. Valan prügikoti sisu auku ja kühveldan oksarisu peale.

10 Comments:

Blogger Unknown said...

ütlemata tore, et sa jälle kirjutad!!! head jutud nagu alati!

4:04 PM  
Blogger neeme raud said...

tänud koduväljaku toetuse eest

7:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Taname huvitava blogi

5:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

hea algus

9:33 AM  
Blogger Unknown said...

michael kors handbags
rolex watches outlet
ralph lauren polo
instyler curling iron
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
ray-ban sunglasses
ed hardy clothing
michael kors handbags
louis vuitton handbags
nfl jerseys wholesale
coach outlet
coach outlet
fake watches
kate spade handbags
louis vuitton outlet
michael kors outlet
coach outlet store online
louis vuitton outlet
lebron james shoes
polo ralph lauren outlet
air jordan 13
true religion jeans
louis vuitton handbags
oakley sunglasses
jordan 8s
oakley sunglasses
toms shoes
ghd flat iron
ray ban sunglasses
jordan shoes
louis vuitton handbags
nike basketball shoes
louis vuitton outlet
nike huarache shoes
coach outlet
ray ban sunglasses outlet
jordan 3
fitflop sandals
20167.9wengdongdong

2:56 AM  
Blogger fathi said...

اننا نقدم بان الخدمة الاميز والاحدث هيا الاقوى والاجمل فى تاريخ الخدمات المنزلية مثل
شركة تنظيف بجدة كما اننا نهتم بالجودة والخدمة المنزلية الحديثة اننا نريد ان نقدم لكم كل ماهو حصرى ومتميز
حتى ان الخدمة المقدمة فى امور تنظيف الخزانات شركة تنظيف خزانات بجدة كما اننا نريد ان يظهر لنا كل ماهو افضل من جيد حتى وان كان حصرى
والخدمات الجيدة فى عالم نظافة المنازل
والكشف عن اى تسرب بها شركة كشف تسربات مياه بجدة

6:54 AM  
Blogger Unknown said...

qzz0712
wizards jerseys
coach outlet
mac makeup
adidas nmd
ralph lauren outlet
saucony shoes
jordan shoes
ugg boots
asics shoes
ferragamo outlet

11:01 PM  
Blogger qqqqqq said...

0822jejeasics basket noir et rouge Dans un achat nike pegasus 89 certain nombre de stratégies, ce sérum fonctionnera en tant qu'antioxydant. Selon Nike, la technologie Hyperfuse est asics gel lyte v homme solde généralement un composite, ou mélange, de trois ressources (matériau synthétique comme une couche air jordan 11 rouge et noir femme de base de soutien, mesh pour une respirabilité légère, et baskets basses roshe run hyp femme de nike film TPU pour être une peau supérieure) pressé avec hotmelt. Maintenant, le Porte-Enfant chaussure nike pour femme a talon Pathfinder 3.0 Kelty coûte environ 50 dollars de plus air jordan future low pas cher que le Journey 2.0, mais c'est aussi parce que vous obtenez le pack de jour air jordan 11 pas cher homme zip-off.

8:32 PM  
Blogger Unknown said...

goyard bag
lebron 16 shoes
westbrook shoes
mbt shoes
kyrie 3
jordan retro 12
off white
adidas yeezy boost
off white
http://www.kobeshoes.uk

12:56 AM  
Blogger yanmaneee said...

calvin klein outlet online
off white shoes
balenciaga speed trainer
timberland outlet
golden goose
hermes birkin
longchamp outlet
timberland boots
off white x nike
adidas gazelle

3:16 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home