Wednesday, June 27, 2007

Duell

Bussiukse ees kakerdas neli tüüpi. "Noh, ronige peale," kamandas bussijuht . Üks oli üsna sakkis ja ei leidnud endale istekohta. "Näete, seal tütarlapse kõrval on üks vaba koht," juhendas bussijuht.

Bussis juhtus ootuspärane - tüübid jõid longerot ja lärmasid. Mina istusin bussi teises otsas, piisavalt kaugel ja ei pidanud seetõttu mingit seisukohta võtma, konstanteerisin lihtsalt, et hulk inimesi kannatab vaikides, et paaril inimesel oleks lõbus.
Nii kestis mõnda aega. Siis lükkas bussijuht sisse mikrofoni ja hakkas robotihäälel manitsema. See tegi poistele kõvasti nalja. Lõpuks peatas bussijuht masina, ronis istmelt alla ja astus poistekamba ette. Ta proovis olla ülbe, aga poisid olid kaugelt ülbemad. Ta jäi hätta.
"Nii, ma hoiatan teid viimast korda - kui veel korda rikute, siis on kõik." Selle ebamäärase ähvarduse abil püüdis bussijuht väärikalt tagasi rooli taha põgeneda.
"Tolstjak," ütles üks poiss, kui bussijuht selja pööras. Jah, bussijuht oligi paks. Ja lühike. Ja kiilanev. Tema vastas aga seisis nooruse uljus ja joodikute karisma. Olukord oli tema kahjuks.
"Kõigi kannatavate kaasreisijate nimel käsin ma teil bussist lahkuda!" hüüdis bussijuht. See oli appikarje, meeleheitlik üritus võita endale reisijate poolehoid. Äkki nad lõpetavad aknast välja vaatamise ja astuvad oma bussijuhi juhtimisel rahurikkujatele vastu? Bussijuht oli üksi. Poisid muigasid.
"Buss ei sõida kuhugi, enne kui te olete lahkunud! Lähete jala Tartusse!"
Buss seisis, poisid ootasid, nad isegi ei lärmanud enam, neil oli ilma selletagi lõbus. Bussijuht oli ennast nurka mänginud, ta istus ja vahtis enda ette, koos kasutult passitud minutitega hakkas reisijate rahulolematus tasapisi tema vastu pöörduma, aga ta ei tahtnud veel alla anda, ta ootas, et ehk juhtub midagi. Nolke välja tõsta ei jaksanud, ise nad ei läinud, lõputult paigal sitsuda ei saanud, bussi hüljata ei saanud, dispetsherile hädasignaal saata olnuks tobe, seda enam, et poisid olid just nagu kiuste korra rikkumise lõpetanud ja istusid lihtsalt irve suunurgas - see oli väljapääsmatu olukord. Ta lükkas löödult masinale käigu sisse. Väike paks bussijuht. Reisijad ei austa.
Kuid õnn naeratas. Mõni kilomeeter edasi vedeles maantekraavis sodiks sõidetud auto, mille ümber askeldasid politseinikud. Oli siiski maailmas õiglust! Buss tõmbas teeserva ja bussijuht vudis välja liikluspolitseinike juurde. Aknast oli näha, kuidas ta politseinikele ägedalt zhestikuleerides midagi seletab, siis hakkas ta ühte neist bussi poole tirima. Poisid muutusid murelikeks, longeropudel rändas kotti peitu. Bussijuht lükkas politseiniku enda ees bussi. "Nemad," hõikas ta võidukalt "need eesti keelt mitte valdavad huligaanid!" Tõenäoliselt lootis ta, et venelase näitamine vallandab igas tublis eesti politseinikus tapjainstinkti. Politseinik siiski venelasi kummikuulidega tulistama ei hakanud, pärast mõningat väitlust löntsisid noormehed ise bussist välja. "Ma hoiatasin teid!" hõiskas bussijuht.
Kamba ninamees andis aga veel viimase etteaste - juba olles uksel, pöördus ta järsku ümber ja lausus bussijuhile eesti keeles: "On inimesed, kes on normaalsed inimesed ja on teised, kes on munnid. Sina oled nagu need teised." Siis ta lahkus ja sellega oli sõda läbi ja bussijuht võitnud.
"Noh, nüüd lähevadki jala Tartusse" pöördus üks mees juhi poole. "Väga hea nali, härra," elavnes juht "Tabavalt öeldud. Muide, teate ma tegin ükskord Saksamaal samasuguse nalja. Kodanikud ei allunud korraldustele ja tõstsin nad bussist välja. Alles viie päeva pärast tagasiteel korjasin üles."
Juht lükkas mootori tööle. Edasi Tartu peale!

14 Comments:

Blogger Maris Palgi said...

jumalik!
Margus - hea kunstnik olemine ei tähenda veel, et sa kirjanikuks hakata ei vöiks
Jumala head lood
sa ise ei saa vist arugi....

sa muudad igapäevaelu nii sädelevaks, nii..
noh, mis iganes -
olen sinu andunud lugeja

MP

10:10 AM  
Blogger neeme raud said...

This comment has been removed by the author.

10:56 AM  
Blogger neeme raud said...

libekeel

10:59 AM  
Blogger neeme raud said...

meeldiv libekeel

11:01 AM  
Blogger Maris Palgi said...

vöimalik, et olen pugeja, kuid see ei tähenda, et mul öigus poleks

mp

11:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

kiiidad läbutsevaid lällajaid, argpüks !

2:40 AM  
Blogger Maris Palgi said...

Mulle tundub, et eelmine kommenteerija on valesti aru saanud - siin ei kiideta läbutsevaid lällajaid üldse.

Kuigi loos ei suruta lällajaid efektselt rusikahoobiga maha nagu ameerika filmis ja bussijuhist jääb pigem mulje kui viletsast tossikesest, on selles jutus paljugi mõtlemapanevat.
Mingit poeesiat muidugi ka.

Ega me ei õpi ju ainult edukatest kangelaslugudest, ka see lugu on väga õpetlik, kuigi "head" on tossid ja "pahad" ei saa aru, et nad pahad on.

MP, pedagoog

1:23 PM  
Blogger oakleyses said...

hermes, sac longchamp, new balance pas cher, kate spade handbags, north face, ray ban uk, nike blazer, burberry, nike roshe run, nike free, nike free run uk, oakley pas cher, true religion jeans, coach outlet, sac guess, air jordan pas cher, nike air max, true religion jeans, ralph lauren uk, air max, hollister pas cher, vans pas cher, ray ban pas cher, timberland, abercrombie and fitch, michael kors, tn pas cher, nike air max, converse pas cher, louboutin pas cher, michael kors, lacoste pas cher, mulberry, michael kors, air force, coach outlet, hollister, nike roshe, coach factory outlet, true religion jeans, nike air max, coach purses, lululemon, hogan, michael kors, north face, vanessa bruno, ralph lauren pas cher, true religion outlet, longchamp pas cher

10:32 PM  
Blogger oakleyses said...

herve leger, soccer jerseys, hollister, new balance, p90x workout, soccer shoes, reebok shoes, ferragamo shoes, valentino shoes, chi flat iron, beats by dre, converse, asics running shoes, jimmy choo shoes, ray ban, instyler, north face outlet, north face outlet, mac cosmetics, ralph lauren, ghd, abercrombie and fitch, nike trainers, longchamp, iphone 6 cases, timberland boots, louboutin, gucci, nike air max, bottega veneta, oakley, birkin bag, wedding dresses, converse outlet, celine handbags, lululemon, mont blanc, babyliss, insanity workout, mcm handbags, nike roshe, nfl jerseys, nike huarache, hollister, nike air max, vans, hollister, giuseppe zanotti, baseball bats, vans shoes

10:36 PM  
Blogger oakleyses said...

louis vuitton, toms shoes, moncler outlet, canada goose outlet, ugg,uggs,uggs canada, hollister, coach outlet, canada goose, moncler, doudoune canada goose, juicy couture outlet, michael kors handbags, sac louis vuitton pas cher, pandora charms, canada goose, swarovski, louis vuitton, louis vuitton, doke gabbana outlet, wedding dresses, pandora jewelry, ugg boots uk, moncler, juicy couture outlet, swarovski crystal, moncler, lancel, moncler, supra shoes, michael kors outlet, replica watches, louis vuitton, pandora jewelry, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose uk, thomas sabo, pandora charms, michael kors outlet online, ugg pas cher, marc jacobs, canada goose, moncler, montre pas cher, barbour, canada goose outlet, links of london, barbour jackets, karen millen, canada goose, moncler, bottes ugg

10:40 PM  
Blogger Unknown said...

qzz0712
michael kors outlet
mulberry outlet
bottega veneta outlet
merrell shoes
christian louboutin outlet
kings jerseys
calvin klein jeans
ed hardy clothing
nike factory outlet
thunder jerseys

10:58 PM  
Blogger qqqqqq said...

0822jejeCela peut chaussure nike personnaliser être une technique pour concevoir une représentation fonctionnelle pour une entreprise et Air Jordan Pro Classic Femme le nom de l'entreprise. Les dégradés et les courbes peuvent nike air max 90 homme noir pas cher être considérés comme une tactique fantastique si votre adidas zx flux adv asym page ne les utilise pas ailleurs, si elle utilise chaussures nike france des arêtes vives et des couleurs unies pour se asics gel lyte v noir et blanche démarquer. La photo de Che Guevara sur les asics gel lyte v rouge blanc baskets Nike Air Max TN ne le laissera pas tomber dans chaussures nike air l'oubli.

8:32 PM  
Blogger Unknown said...

goyard bag
lebron 16 shoes
westbrook shoes
mbt shoes
kyrie 3
jordan retro 12
off white
adidas yeezy boost
off white
http://www.kobeshoes.uk

12:56 AM  
Blogger yanmaneee said...

supreme clothing
caterpillar boots
michael kors outlet
nike huarache
coach bags sale
kobe basketball shoes
moncler jackets
nike flyknit
air max 97
fila shoes

3:12 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home