Monday, May 15, 2006

deebet ja kreedit

väljaminekud
trahv piletita sõidu eest metroos. Trahvisumma on 40 eurot. Kuna üritasime Berliini ronge röövida grupiviisiliselt, tuli summa korrutada kahega. -80 EURi siis. Õnneks oli kontrolör korrumpeerunud (ja väsinud silmadega ja kulunud jakiga) ja selgitas, et poole sellest summast moodustab tshekk ning ilma tshekita võib trahvisumma langeda 20ne EURini per face. Seega siis -40EURi.

tasateenimine
Tegime peol külma arve. Kuna tegemist oli underground-klubiga, jäi saagiks vaid 7 EURi eest tasumata arveid. Vahesumma siis -33EURi. Järgmise katse tegime klubis White Trash, see oli hip koht ning saak tasumata arvete näol olnuks kordi suurem. Paraku nähti meid läbi. Zooloogiamuuseumis valetasin, et olen üliõpilane (ma näen nimelt 10 aastat noorem välja!) ja sain pileti 2 EURi odavamalt. Lõpsummaks jäi ikkagi -31 EURi. Kättemaksuks ja lohutuseks ületasin korduvalt teed vales kohas ja valel ajal (ma teen seda nagunii, aga nüüd oli sel mingi eesmärk) ning liitsin saamata/maksmata trahvikviitungid oma arveldusse. Võib öelda et jõudsin kõvasti plussi. Ida-Eurooplase eneseuhkus ei luba pisikuritegevuses miinustesse jääda.


Berliini Zooloogiamuuseum oli võimas esteetiline elamus. Näha originaalis oma lapsepõlvesõpru, ükski repro ei suuda iial edasi anda seda ilu, suure kunstniku pintslilööke kivist lõuendil! Juba esimeses saalis rippuv hiiglaslik kivitahvel üligraatsilisse poosi tardunud Calceocirinidae-ga (kompositsioonilt meenutas nats Malle Leisi), ma lihtsalt vaatasin seda, see oli nii lummav. Loomulikult otsisin üles Paradoxides Gracilis-e, ühe elgantsema lülijalgse üldse. Tema kujutis oli enam-vähem igas kambriumit-ordoviitsiumit käsitlevas raamatus, kuigi tegemist pole päris klassikalise trilobiidiga - nimelt on P G sabakilp nõrgalt eristunud, samas kui ortodoksne kujutusviis eeldab selget kolmeosalist kehaehitust. Põhjus on PG erakordselt rafineeritud vormis, pikk graatsiline keha ning vaid kaks kauni joonega astelt peakilbil, puhas elegants kus on välditud liigset toretsemist (mida võib mitmetele hilisematele isenditele ette heita) . Peasaal oli remondis ning seetõttu jäi mul kõige kuulsam, 19 sajandist pärinev mesosoikumi kollektsioon nägemata. Oleksin hea meelega lähedalt vaadanud Iguanodoni selgroo üleminekut vaagnaluude kohal - seal kus 19 sajandi dogmaatiline anatoomia nägi ette reptiili kehaehitust ning saba lihtsalt murti "õige" nurga alla (mõttest, et I liikus edasi hüpeldes oldi selleks ajaks, tõsi küll juba loobutud, kuid see asendati mitte sugugi parema sabale toetumise hüpoteesiga). Külla aga oli välja pandud Berliini Zooloogiamuuseumi au ja uhkus - kollektsioon Archepteryx Lithographix-eid. Ja nende hulgas ilma igasuguse selgituse või isegi lisamärkuseta ka kuulus "esimene leid" sulgedega reptiilist. Oli ju see litokivilademetest "leitud" kivistis otsustava tähtsusega lamarkismi ja darvinismi võidulepääsul akadeemilistes ringkondades. Ning hiljem kui evolutsiooniteooria oli juba dogmaks muutunud, selgus, et tegemist oli ikkagi võltsinguga. Siiski "õige võltsinguga" - vahepeal oli nimelt leitud hulk samasuguseid, aga ehtsaid fossiile (peamine vahe oli selles, et kui ehtsad leiud olid tihti armetult muserdatud, siis võltsing oli loodud vastavalt varasemale, romantilisele iluideaalile, kael ja pea dramaatiliselt taha murtud, esijäsemed peaaegu et palves üles tõstetud, kogu keha väljendamas väljasuremise ängi). Noored radikaalsed akadeemikud tegid ise valmis selle, mida oli tarvis leida - kiirendades nii teaduse arengut ning iseenda karjääri.

Kaasaegse fauna ekspositsioon oli lahendatud suurejoonelise installatsioonina, hüperrealistlik skulptuur miksitud camp-esteetikaga. Efekt oli saavutatud moraalse ja esteetilise vastandamisega, ligitõmbava ja eemaletõukava kokkupanaemisega. Nunnud valged karvased hülgepojad suurte säravate klaaspupillidega, mis on ehitatud selliselt, et ruumis liikudes tekib mulje, nagu vaataks surnud loomade silmad alati sinu poole, tajud, kuidas teispoolsus jälgib kõiki sinu tegemisi. Tõeline maiuspala neile, kes peavad lugu morbiidsest huumorist.

12 Comments:

Blogger Maris Palgi said...

Zooloogiamuuseumis valetasin, et olen üliõpilane (ma näen nimelt 10 aastat noorem välja!)
- mmm..., teatud infantiilne võlu sinus ju on...

3:36 AM  
Blogger neeme raud said...

just. Ja ma tekitan vanemates naistes emalikke tundeid

4:07 AM  
Blogger Maris Palgi said...

Ma loodan, et see pole mingi vihje minu soole või vanusele.
mmm..., infantiilne võlu ...kui palju õpetada ja kasvatada...
ja need vastuhaukumised
- anna andeks: professionaalne kretinism

8:34 AM  
Blogger neeme raud said...

see ei olnud vihje ei sinu soole ega sinu vanusele

9:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
»

4:53 PM  
Blogger neeme raud said...

thanks

4:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

muig

4:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

2:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

6:15 PM  
Blogger Unknown said...

qzz0712
nike air max 90
christian louboutin outlet
carrera sunglasses
pelicans jerseys
michael kors outlet
gentle monster sunglasses
dior outlet
michael kors
visvim shoes
michael kors outlet

11:04 PM  
Blogger Unknown said...

cheap mlb jerseys
michael kors
yeezy boost 700
michael kors outlet online
yeezy boost 350
retro jordans
off white shoes
vans outlet
polo ralph lauren
adidas shoes

1:02 AM  
Blogger yanmaneee said...

yeezy boost 350 v2
nike air max 2019
adidas yeezy
stephen curry shoes
moncler
yeezy boost
supreme outlet
nike epic react flyknit
michael kors outlet online
nike outlet

3:15 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home